сряда, 22 декември 2010 г.

Магданоз (мерудия)

Магданоз (мерудия)

Магданоз (мерудия)

Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката.
При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.
още: тук

Невен

Невен

Невен


Билката има доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани.
Прилага се за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръстника. Използува се и при много други заболявания — предимно стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни и др. "
още: тук

Нар

Нар

Нар

Употребява се като средство против глисти и при диарии. Исползува се във фармацевтичната промишленост като изходна суровина за получаване на алкалоида пелетиерин, който има най-силно действие срещу панделковидни глисти (тении). Не трябва да се прилага за самолечение поради голямата токсичност на съдържащите се в него алкалоиди.
още: тук

Офика

Офика

Офика

Офиката е многогодишно дърво, високо около 15-16м,със сива и гладка кора , която при старите дървета се напуква слабо. Кореновата система е силно развита. Короната е широкояйцевидна до закръглена.
 още: тук

Орлови нокти

Орлови нокти

Орлови нокти

Опитно е доказано действието върху сърдечно-съдовата система. Понижава артериалното налягане, забавя сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове на сърцето.
още: тук

Орех

Орех

Орех

Тонизиращо нервната и храносмилателната система. Подобрява апетита, засилва растежа на костната тъкан и кожните придатъци. Упражнява дезинфекционно действие. Листата и корите оказват благоприятен ефект при възпаление на лимфните възли, при кожни инфекции, възпалени венци, диарии, бяло течение, разстройства на менструацията и др.
още: тук

Оман бял

Оман бял

Оман бял

Противовъзпалително, противокашлично и успокояващо лигавицата действие; потиска функциите на бронхиалните жлези. 
Прилага се при кашлица от различен произход (настинка, грип, туберколоза), при стомашни заболявания (гастрит, язва), при болезнена и липсваща менструация, като помощно средство при чернодробни и жлъчни страдания
още: тук



Овчарска торбичка

Овчарска торбичка

Овчарска торбичка

Стръковете се прилагат като кръвоспиращо и тонизиращо матката средство при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане. Фармакологичното проучване установи слабо тонизиращо действие върху маточната мускулатура и върху мускулатурата на периферните кръвоносни съдове. Дрогата показва и понижаващо артериалното налягане действие.
още: тук

Обикновен здравец

Обикновен здравец

Обикновен здравец

Листата намират приложение като лечебно средство при хипертония. Приписва им се и способността да понижават нивото на кръвната захар при диабетици. Коренището се използва и като кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо средство при кръвоизливи от венците, хемороиди и др., при кожни възпаления.
още: тук

Подбел

Подбел

Подбел

Листата на подбела са отдавна известно средство против кашлица и задух. Притежават омекчаващо, противовъзпалително и отхранващо действие.
Използват се за лечение на ларингит с пресипнал глас, остри катари на горните дихателни пътища, бронхити, бронхиална астма, възпалителни процеси на белия дроб.
още: тук

Пипериче

Пипериче

Пипериче

Болкоуспокояващо и кръвоспиращо действие, което се дължи на флавоновите гликозиди, които понижават приноцаемостта на капилярите, и на витамин К, който повишава съсирваемостта на кръвта.
още: тук

Петнист змиярник (змийски лапад)

Петнист змиярник (змийски лапад)

Петнист змиярник (змийски лапад)

Противовъзпалително, откашлично.
Грудките се използват външно при ревматизъм, подагра и при възпалителни процеси на кожата. Прилагат се и при възпаления на лигавиците — бронхит, гастрит, при язва на стомаха и дванадесетопръстника и др.
още: тук

Петнист бял трън

Петнист бял трън

Петнист бял трън

Плодосемките се прилагат при чернодробни заболявания и камъни в жлъчния мехур. Особено ценно е хепатопротективното им (предпазващо черния дроб) действие. 
още: тук

Перуника

Перуника

Перуника

Билката има отхрачващо, общо укрепително, нервоуспокоително и болкоуспокояващо действие. Прилага се при кашлица, бронхит, стомашни болки, жлъчни и чернодробни заболявания.
още: тук

Пача трева

Пача трева

Пача трева

Билката проявява кръвоспиращо и пикочогонно действие, повишава кръвното налягане и
вентилацuонния обем на белите дробове. Прилага се при белодробна туберкулоза, кръвоизливи от стомаха и червата, маточни и
туберкулозни кръвоизливи. 
още: тук

Пресечка

Пресечка

Пресечка

Пресечката тонизира функциите на стомаха, възбужда апетита, засилва жлъчната секреция, подобрява храносмилането. Тя предизвиква изпотяване и понижава температурата при трескави състояния, засилва диурезата.
още: тук

Смрадлика

Смрадлика

Смрадлика

В българската народна медицина смрадликата се използва при кръвохрачене, възпаление на червата и стомаха, при бъбречни заболявания, диария, киселини в стомаха, хемороиди. 
още: тук

Смокиня

Смокиня

Смокиня

Клайп след 30-годишен опит е установил, че запекът е причина за половината от болестите. От запек страдат всички, които не ходят по нужда най-малко един път дневно или пък ходят, но трудно. Газовете, които се образуват, при някои хора предизвикват болки в главата, ушите и пр., а при други действат отрицателно в стомаха, корема, гърдите, с усещане за тежест и безпокойство. Понякога тези газове се утаяват във вид на пикочна киселина в бъбреците, гърба, краката и можат да причинят ревматизъм.
още: тук

Сминдух

Сминдух

Сминдух

Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Подобрява апетита. Възстановява силите на организма
още: тук

Смил бял

Смил бял

Смил бял

Установено е благоприятното действие на билката при високо артериално налягане и гръдна жаба. Маслените извлеци ускоряват заздравяването на различни видове язви и рани.
още: тук

Слънчоглед

Слънчоглед

Слънчоглед

Слънчогледът като билка (цвят) действа температуропонижаващо, спазмолитично, апетитовъзбуждащо. Установено е и нейното имуностимулиращо, бактерицидно и бактериостатично действие и също така тя омекотява лигавиците. Препоръчва се при болки в стомаха и червата, ревматизъм, грип, като противоотрова при въздействие с тежки и радиоактивни метали, особено кобалт и стронций. Българската народна медицина препоръчва билката още при малария, епилепсия, задух, белодробни възпаления, кръвен наплив в главата, нервна възбуда и др., а външно — за поддържане русия цвят на косата. Листата понякога се прилагат за компреси при младежки пъпки и за бани при хемороиди, а отвара от корените се пие за пречистване на черния дроб и бъбреците. 
още: тук

Слез

Слез

Слез

По - често едногодишно и по - рядко дву - и многогодишно тревисто растение с пълзащи по земята, възходящи или прави мъхести стебла с височина от 30 до 120 см.
Листата са кръгли, сърцевидни, мъхести. Цветовете са розови с надлъжни ленти, с 5 или 7 дяла. Когато растението прецъфти, те стават виолетови. Цъфти от юни до август.
още: тук

Сладник (сладък корен)

Сладник (сладък корен)

Сладник (сладък корен)

Омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено.При възпаление на дихателните пътища, пресипнал глас. При възпаление и камъни в бъбреците, гастрит, хроничен запек, ревматизъм, язвена болест. Има спазмолитично, капиляроукрепващо и противовъзпалително действие.
още: тук

Сладка папрат

Сладка папрат

Сладка папрат

Коренището действа противокашлично, жлъчегонно, противоглистно. Препоръчва се за лечение на черния дроб и жлъчката, кашлица от различен произход, болки в ставите при ревматизъм, против глисти.
Българската народна медицина препоръчва билката още при задух, хемороиди, начална туберкулоза, възпаление на жлъчката и черния дроб, като слабително средство.
още: тук

Селим

Селим

Селим

При бъбречни заболявания, съпроводени с отоци, при хронични катари на горните дихателни пътища, при нередовна менструация, при липса на апетит, при подагра, ревматизъм, бавно заздравяващи рани. Листата са приятна кухненска подправка.
още: тук

Седефче

Седефче

Седефче

при неврастения, хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят 
при епилепсия - като помощно средство 
при някои очни заболявания, стомашно-чревни заболявания, хемороиди, кожни обриви 
външно: при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго 
растението е отровно, да не се приема продължително и без лекарски контрол

 още: тук

вторник, 21 декември 2010 г.

Трънка

Трънка

Трънка

Запичащо, противовъзпалително.
Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство.
още: тук

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Трицветната теменуга се ползува с името на добро отхранващо средство. Отхранващото й действие се отдава на сапонините. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.
още: тук

Тинтява

Тинтява

Тинтява

Билката има апетитовъзбуждащо, общоукрепващо и тонизиращо храносмилателната система действие. Използва се при безапетитие, като средство за подобряване на храносмилането, а също като общоукрепващо.
още: тук

Теснолист жиловлек

Теснолист жиловлек

Теснолист жиловлек

Теснолистният жиловлек има действие, сходно с това на широколистния жиловлек, но с по-слаб диуретичен ефект.
още: тук

Телчарка

Телчарка

Телчарка

Корените на телчарката поради съдържанието на сапонини имат секретолитично и отхрачващо действие — усилват секрецията на бронхиалните жлези и съдействуват за по-лесното изхвърляне на гъсти бронхиални секрети.
още: тук

Татул

Татул

Татул

Спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което се дължи на тропановите алкалоиди, кумарините, фенолните киселини.
Прилага се при спастична кашлица, полова свръхвъзбуда, мигрена и по-рядко при бронхиална астма. Листата на татула се използват при главоболие, прилив на кръв в главата, неврастения, парализи, епилепсия, при психични заболявания, сънливост, хълцане.
още: тук

Хрян

Хрян

Хрян

Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект.
още: тук

Хмел

Хмел

Хмел

Билката има омекчаващо, противовъзпалително, отхранващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено действие.
още: тук

Царевична коса

Царевична коса

Царевична коса

 Царевицата е едногодишно културно растение, с право, неразклонено , до 3 м. високо стъбло. Листата са линейне, с успоредно жилкуване. Цветовете са еднополови; мъжките са събрани във връхни метличести съцветия, а женските - в кочани, разположени по стъблото. Царевичната коса са дълги нишковидни близалца на женските съцветия.
още: тук

Царевица

Царевица

Царевица

Диуретично, кръвоспиращо, жлъчегонно, успокояващо.
Царевичната коса се употребява като кръвоспиращо средство. Действието се свързва със съдържащите се в нея вещества, подобни на витамин К3
още: тук

Чимшир

Чимшир

Чимшир


Пикочогонно и противовъзпалително. Притежава капиляроукрепващо действие и предпазва съдовете от увреждане. Понижава кръвното налягане. Действа обезболяващо на мускули и стави.

още: тук

Чесън

Чесън

Чесън


Противоглистно, противомикробно и жлъчегонно. Противомикробното действие се дължи на етеричното масло. Чесънът унищожава болестотворните микроорганизми в червата и изгонва газовете.

още: тук 

Черна ряпа

Черна ряпа

Черна ряпа


Черната ряпа се използува като храна и като лекарство. Съдържащите се в ряпата вещества (киселини, етерични масла, лизоцим и др.) й придават специфичен вкус, аромат и лечебни свойства. Използува се като апетитовъзбуждащо и жлъчегонно средство и при камъни в бъбреците. още: тук

Черна боровинка

Черна боровинка

Черна боровинка


Използва се при: гастрити, затягащо средство при диарии у децата,ентерити и колити у възрастни,перисталтика на червата и подобряване на храносмилането, при кокоша слепота и други

още: тук

Черен оман

Черен оман

Черен оман


Антидиарично и противокашлично действие, дължащи се на слузните вещества. Алантоинът стимулира регенерацията на тъканите, поради което дрогата действа ускоряващо на заздравяването на бавно зарастващи гнойни рани и костни счупвания. Дрогата има странични ефекти - токсично действие върху черния дроб.

още: тук

 

Черен бъз

Черен бъз

Черен бъз


;Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
още: тук

Червено подъбиче

Червено подъбиче

Червено подъбиче

Билката и препаратите, в които тя се влага, подобряват функциите на храносмилателната система, засилват секрецията на стомашните жлези и на жлъчния мехур. Подъбичето се прилага при остри и хронични гастрити, диария, дизентерия, жлъчни дискинезии и жлъчнокаменна болест. То премахва спазмите при чревни и бъбречни колики. Червеното подъбиче е особено полезно при метеоризъм. Повишава диурезата при ревматизъм, подагра, пясък в жлъчния мехур. Има ясно изразено кръвоспиращо и адстрингентно (стягащо) действие при хемороиди.
>още: тук

Червена детелина

Червена детелина

Червена детелина

подобрява функцията на женските полови хормони, коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане и пр. в пременопаузата и климакса, намалява симптомите на праменструалния синдром, възстановява функциите на организма след продължително приемане на антибиотици кортикостероиди и други медикаменти, омекчително, кръвоспиращо и ранозаздравяващо.

още: тук

 

Червена боровинка

Червена боровинка
Червена боровинка

Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство.
Начин на употреба - Прилага се отвара от 3—4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода. които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.
още: тук

Бабини зъби (Трабузан)

Бабини зъби (Трабузан)

Бабини зъби (Трабузан)

 

 

Има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.
Прилага се и при оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.
още: тук

Червен божур

Червен божур
Червен божур

Настойка от боб се използва при нарушен сън; понижава кръвното налягане; успокоява кашлицата. Има успокояващо действие.
още: тук

понеделник, 20 декември 2010 г.

Челядник

Челядник

Челядник

Стимулиращо, общотонизиращо. Повишава умствената и физическата работоспособност, тонизира скелетната мускулатура, засилва сърдечната дейност и повишава артериалното налягане.

още: тук

Широколист жиловлек

Широколист жиловлек

Широколист жиловлек

 

 Билката има смекчаващо, ранозаздравяващо, противомикробно, слабително, противоязвено, диуретично действие.

още: тук

 

Шипка

Шипка

Шипка

 

Благодарение на това поливитаминно съдържание се подобрява окислително-редукционните процеси в нашите клетки и функциите на костния мозък,  активизират се ензимните ни системи, усилва се регенерацията на тъканите, синтезата на хормоните и се благоприятства въглехидратната обмяна в организма.

още: тук